A november tökéletes hónap arra, hogy teletömjük magunkat almával, körtével, datolyaszilvával, kiwivel, gesztenyével és birsalmával, mielőtt beköszönt a tél és a táplálkozásunk gyümölcsök tekintetében kissé egyhangúbbá válik.
Most vásároljunk még a sütőtököt, karfiolt és hazai brokkolit is.
Az egészség megőrzésének egyik legfontosabb eleme a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás. A kiegyensúlyozott táplálkozás fedezi az energia- és tápanyagszükségletet, biztosítja a tápanyagok megfelelő arányát, a változatos (vegyes) táplálkozás pedig a különböző élelmiszercsoportok, ételek jelenlétét jelenti az étrendben. Táplálékaink kb. 40-féle tápanyagot szolgáltatnak a szervezet számára. Ezek elsődleges szerepük szerint lehetnek testfelépítők (fehérjék, ásványi anyagok), energiaszolgáltatók (zsírok, szénhidrátok) és szabályozók (vitaminok, nyomelemek).
Törekedjük a változatos táplálkozásra és a megfelelő vitaminbevitelre!
November hónap szezonális zöldség-gyümölcsei
Gyümölcs | Zöldség |
---|---|
Narancs | Cékla |
Mandarin | Vöröshagyma |
Körte | Retek |
Klementin | Karfiol |
Kiwi | Cikória |
Gránátalma | Póréhagyma |
Gesztenye | Articsóka |
Dió | Spenót |
Datolyaszilva | Brokkoli |
Cédrusok | Sárgarépa |
Birsalma | Édeskömény |
Alma | Saláta |
Sütőtök |
Forrás: receptvadasz