multiblog.hu család tagja

A farsangi fánkot sokféleképpen hívják és talán még több receptje van: erdélyi neve pánkó, a Felvidéken siskának, a palócok pampuskának nevezik. Általában könnyű tojásos tésztából készül, de sok más variációja is lehet (burgonyás, csöröge). Készíthetjük töltve vagy töltetlenül is, sósan vagy édesen. Általánosan jellemzője, hogy bő zsírban vagy olajban sül.

A farsangi fánk története

Számos babona fonódott össze a fánk nevével. A Szerémségben például azért készítették, hogy a vihar el ne vigye a háztetőt. Régen február, a farsangi időszak a párkeresés időszaka is volt. A lányok fánkot adtak annak a fiúnak, akit kiszemeltek maguknak, a fiúk pedig fánkocskának becézték kedvesüket. Ha egy pár együtt tört ketté egy fánkot, szinte biztosan közel volt az esküvőjük, ugyanis a fánk oldalán körbefutó szalag a karikagyűrű jelképének számított.

A 19. századtól egyre több helyen vált szokássá, hogy vízkereszttől – hamvazószerdáig tartó farsangkor az asztalra kerülhessen a farsangi fánk.

Akár hagyománytisztelők vagyunk, akár nem, az biztos, hogy minden háziasszonynak illik életében legalább egyszer meglepni a családját farsangi fánkkal. S akkor már miért is ne farsangkor?

Hozzávalók

  • Liszt 50 dkg
  • Tej 2 dl
  • Élesztő 4 dkg
  • Cukor 5 dkg
  • Tojássárgája 5 db
  • Olvasztott vaj 6 dkg
  • Olaj a sütéshez
  • Porcukor a szóráshoz
  • Lekvár a kínáláshoz

A lisztet mély tálba szitáljuk. Az élesztőt felfuttatjuk: a tej felét meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot és 15 percig pihentetjük. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vajat, egy csipet sót és még annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra kikeverjük, letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és 5-6 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtuk és szaggatjuk. A fánkokat 20 percig pihentetjük. Bőséges olajat forrósítunk, a fánkokat középen kissé benyomjuk, ha szeretnénk baracklekvárral megtölteni és kis adagokban kisütjük. Az első oldalukat lefedve 3-4 percig, majd megfordítva, fedő nélkül további 1-2 percig sütjjük. Papírkendőre szedük a fánkokat, lecsepegtetjük az olajat, majd tálra rakjuk és megporcukrozzuk. Lekvárral kínáljuk.

Forrás: receptvadasz

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!